Dijous, 28 de Març de 2024
Vilaplana - La Mussara Vilaplana - La Mussara
Muntanyes de Prades
Baix Camp - Camp de Tarragona
 
 
Benvinguda
 
Turisme
Com arribar
Allotjaments
Restauració
Casal Vilaplanenc
Activitats
Muntanyes de Prades
 
El Poble
Situació
Història
Les Cases i els Renoms
Terme municipal - any 1960
 
Ajuntament
 
Administració Oberta
 

 
  
El Poble

  Les Cases i els Renoms
:: Imatge 1
:: Imatge 2
:: Imatge 3
:: Imatge 4
:: Imatge 5
:: Imatge 6
:: Imatge 7

  Imatge 7
Fotografia cedida per Macià Joanpere
 
Xalet de les Airasses

Es tracta del xalet-refugi per a excursionistes, que hi ha a la punta de les airassaes, oferint un mirador espectacular sobre tot el camp de Tarragona.El refugi el va pagar un tal senyor Ciriac Bonet de Picamoixons amb residència a Barcelona, cap l'any 1926.. Una vegada construït el va lliurar al Centre excursionista de Catalunya. La primera pedra es va posar cap allà a mitjans dels anys 20, hi havia com a espectadors el mossèn Francesc Pons, l'administrador encarregat de l'obra, el senyor Estivill, i Anton Agustenc i Bonet. Alhora també hi havia en projecte de fer mes coses, com a posar uns pedrissos sota mateix del refugi, allà on comença el camí de les campanilles, per anar a pendre el sol a l'hivern, amb unes escales pel senderó que hi ha allí. A dalt arran de la cinglera, s'hi havien de posar  unes baranes metàl.liques  per més seguretat dels espectadors. Les baranes no es van arribar a col.locar i van anar a parar al corral de Cal Po que era utilitzat com a magatzem. El senyor Bonet havia de fer arribar l'aigua, fent-la baixar dels costers fins a la plaça, però no es va arribar a un acord amb els regadors, el senyor Bonet en vista de tot això es va desanimar i va fer construir un altre refugi a Ciurana ( que encara hi és ), que també es propietat del centre excursionista de Catalunya.

Al refugi  hi havia una taula amb capacitat per a unes 20 o 30 persones, amb la coberteria corresponent.Sis llits, tres per banda, un damunt de l'altre, separats per unes cortines, un foc a terra i una gran cisterna que s'ompia amb les pluges  de l'hivern. L'any 1928 s'hi va celebrar el segon aplec  excursionista de les comarques Tarragonines: Valkls, Montblanc, reus, etc; sardanes, ballets, concurs, parlament, etc, tot es va fer en una era devant del refugi. També un concurs de saltar a corda per a les xiquetes. Es va calcular que van passar de les mil persones. Aquelles puntes de les Airasses semblàven un formiger.

Segons Albert Manent a l'estudi sobre la guerra civil i el franquisme a l'apartat X, la guerra civil a quatre pobles de les muntanyes de Prades ( l'Albiol, Capafonts, La Febró i la Mussara, al xalet excursionista de les Airasses, un destacament de republicans va fer foc de metralladora contra els primers soldats franquistesque van aparèixer al cap de la serra. El contraatac dels altres va acabar eliminat el petit focus de resistència republicana.

 
Fotografies ...
... retrospectiva
... a l'actualitat
 
Vídeo
 
Enllaços de la Mussara
 
Fonts d'informació
 
Serveis
Ajuda'ns a millorar
Llibre de visites